Σάββατο, 16 Δεκ, 2017
  • slideshow8
  • slideshow4
  • slideshow10
  • slideshow9
  • slideshow2
  • slideshow11
  • slideshow7
  • slideshow1
  • slideshow12
  • slideshow3

Συμμετοχή στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

Αποτέλεσε μεγάλη μου χαρά και ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή μου ως γευσιγνώστης - κριτής στον φετινό,17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή μου απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη αξία λόγω της σύνθεσης της ομάδας των κριτών, καθώς εξαιρετικά σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του κρασιού παγκοσμίως έλαβαν μέρος στον φετινό διαγωνισμό.

διαγωνισμος οινου3  διαγωνισμος οινου2

διαγωνισμος οινου1  διαγωνισμος οινου

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 - Εμφιάλωση Syrah

Εμφιάλωση, προσθήκη ετικέτας και καψυλίου του πειραματικού οίνου Syrah.

Το Syrah προέρχεται από την "5η σειρά" του πειραματικού αμπελώνα. Τα επιλεγμένα σταφύλια, μετά τον τρύγο μεταφέρθηκαν άμεσα, με πλαστικά τελάρα των 15 κιλών στον αποβοστρυχωτήρα - σπαστήρα, "θειώθηκαν" και παρελήθφη η σταφυλομάζα. Αυτή οδηγήθηκε σε ανοξείδωτη δεξαμενή, όπου μετά τον εμβολιασμό της με καλλιέργεια επιλεγμένων ζυμομυκήτων ξεκίνησε η αλκοολική ζύμωση σε θερμοκρασίες 27 - 32 οC. Το γλεύκος (μούστος) παρέμεινε σε επαφή με τα στέμφυλα για 7 ημέρες. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, ακολούθησε η μηλογαλακτική ζύμωση, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα μια μικρή μείωση της οξύτητας καθώς και τη βελτίωση της γεύσης του οίνου.

Χαρακτηριστικά οίνου: Πορφυρό χρώμα, άρωμα μικρών μαύρων φρούτων, καραμέλας και βανίλιας. Στόμα γεμάτο, πιπεράτο, με τα ποικιλιακά αρώματα του Syrah να κυριαρχούν και να συμπληρώνονται ιδανικά από νότες μόκας. Ήπιες ταννίνες, σχεδόν ανεπαίσθητες και ικανοποιητικής διάρκειας επίγευση.

Λοιπά χαρακτηριστικά: Αλκοολικός βαθμός:12,2% Ενεργός οξύτητα (pH):3,39 Ολική οξύτητα:4,27 g H2SO4/L Πτητική οξύτητα:0,29 g H2SO4/L Υπολειμματικά σάκχαρα:1,87 g/L  Ελεύθερα - Ολικά θειώδη:27 mg/L - 81 mg/L

10009789 616273131851227 4241459166967421946 n       10846268 617439368401270 3373146312334756835 n

1524967 618470744964799 6227451332775664159 n       10847955 618470988298108 5000943025958339760 n

10868043 618471038298103 6495796274205668393 n       syrah

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 - Εγκατάσταση νέου αμπελώνα

Προμήθεια έρριζων εμβολιασμένων φυτών αμπέλου των ποικιλιών Ασύρτικου και Μοσχάτου αμβούργου, για εγκατάσταση νέου αμπελώνα έκτασης 10 στρεμμάτων, στο Καλλίθηρο Καρδίτσας.

neo ampeli4  neo ampeli1

neo ampeli3  neo ampeli2

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 - Επίσκεψη σε αμπελώνα

Έντονη προσβολή από Ωίδιο (Uncinula necator) σε σταφύλια ποικιλίας Chardonnay στην περιοχή της Καρδίτσας. Ο ανεπαρκής αερισμός των σταφυλιών και η μη έγκαιρη προληπτική επέμβαση με κατάλληλο για την καλλιέργεια σκεύασμα, οδήγησαν στην έντονη αυτή προσβολή, που θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής, αλλά και ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

Chardonnay-Oidio

Chardonnay oidio1

Μέτρα αντιμετώπισης

Απαιτείται: 1. επιμελές ξεφύλλισμα στο ύψος των σταφυλιών, 2. άμεση χημική επέμβαση με θεραπευτικό σκεύασμα και συμπληρωματικά με θειάφι επίπασης 96% DP, καθώς και 3. προληπτικός ψεκασμός με κατάλληλο σκεύασμα κατά του Βοτρύτη. Ο Βοτρύτης (Botrytis cinerea), αναμένεται να αναπτυχθεί δευτερογενώς λόγω του σκισίματος των ραγών που προκάλεσε η πρωτογενής προσβολή από το Ωίδιο.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2013 - Επίσκεψη σε αμπελώνα

Πρέμνα της ποκιλίας Cabernet sauvignon με έντονη προσβολή από Φόμοψη. Διακρίνονται ο χαρακτηριστικός λευκός χρωματισμός και τα μελανά στίγματα (πυκνίδια) του μύκητα στο διετές ξύλο καθώς και οι επιμήκεις νεκρώσεις στο νέο βλαστό.

Χημικά η ασθένεια αντιμετωπίζεται εύκολα με τη διενέργεια 1-3 ψεκασμών στα εξής στάδια: 1. έκπτυξη των ματιών, 2. μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου και 3. στο στάδιο των 2-3 φύλλων.
Δραστικές ουσίες μυκητοκτόνων σκευασμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: mancozeb, fosetyl+mancozeb, fosetyl+folpet, metalaxyl+folpet, propineb κ.ά.


ΦΟΜΟΨΗ        ΦΟΜΟΨΗ1

ΦΟΜΟΨΗ2

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 - Κλάδεμα αμπελώνα

Κλάδεμα διαμόρφωσης - καρποφορίας του ιδιόκτητου πειραματικού αμπελώνα τριών στρεμμάτων, της ποικιλίας Syrah (στο 3ο έτος από την εγκατάσταση), σε σχήμα διαμόρφωσης που φέρει χαρακτηριστικά των σχημάτων "Λύρας" και "Σκάφης".

blog pruning1

blog pruning2

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 - Δειγματοληψία εδάφους για ανάλυση

Συλλογή δείγματος εδάφους με βενζινοκίνητη τριβέλα, από αμπελώνα τεσσάρων ετών και έκτασης 4,5 στρεμμάτων στην περιοχή της Καρδίτσας, ο οποίος παρουσιάζει καχεκτική ανάπτυξη.

blog edafologiki

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012 - Δοκιμές αναμίξεων οίνων

Οργανοληπτική δοκιμή ερυθρωπών οίνων διαφόρων αναμίξεων (blends), των ποικιλιών Syrah και Grenache rouge και αξιολόγηση του τελικού προϊόντος.

blog degustation

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 - Προσδιορισμός μπετονίτη

Πραγματοποίηση δοκιμών (tests) στο εργαστήριό μας για τον προσδιορισμό της απαιτούμενης ποσότητας μπετονίτη σε οίνους της ποικιλίας Chardonnay, εσοδείας 2012.blog bentonite

logos
AgroΟΙΝΙΚΗ | Κυρίτσης Δημήτρης | Καραϊσκάκη 91, 43100 Καρδίτσα | Τηλ.: 2441077670, 6979157316 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | facebook