Σάββατο, 23 Φεβ, 2019
  • slideshow3
  • slideshow2
  • slideshow10
  • slideshow12
  • slideshow9
  • slideshow4
  • slideshow1
  • slideshow7
  • slideshow8
  • slideshow11

Με ποιο λίπασμα και με ποια ποσότητα πρέπει να λιπάνω το αμπέλι μου;

Οι περισσότεροι αμπελοπαραγωγοί προβαίνουν κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα σε τυχαίες και αυθαίρετες λιπάνσεις των αμπελώνων τους με διάφορες ποσότητες και διάφορους τύπους λιπασμάτων. Η πρακτική αυτή είναι τελείως λανθασμένη,

Περισσότερα...

Γιατί πρέπει να προσθέτω κατά την οινοποίηση μεταμπισουλφίτ;

«Ο φυσικός προορισμός του οίνου είναι να γίνει ξύδι και μάλιστα κακής ποιότητας». Αν σκεφτεί κάποιος την σημασία της φράσης αυτής θα καταλάβει ότι χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου στην οινοποιητική διαδικασία δε μπορεί να παραχθεί οίνος ποιότητας.

Περισσότερα...

Γιατί στον πάτο της φιάλης υπάρχει κάποιο ίζημα, παρόλο που έχω φιλτράρει το κρασί μου;

Το ίζημα που υπάρχει στον πυθμένα του μπουκαλιού, του ασκού ή οποιουδήποτε άλλου περιέκτη, οφείλεται στις λεγόμενες «τρυγίες». Οι τρυγίες είναι άλατα (το όξινο τρυγικό κάλιο και το ουδέτερο τρυγικό ασβέστιο), τα οποία είναι πολύ λίγο διαλυτά στους οίνους. Αν δεν προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία οι τρυγίες εμφανίζονται στους οίνους, όταν αυτοί βρεθούν σε ψυχρό περιβάλλον ή παραμείνουν στη φιάλη για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποβαθμίζοντας έτσι οπτικά, την ποιότητα του οίνου.

Τι σημαίνει ολοκληρωμένη διαχείριση (παραγωγή) ενός αμπελώνα;

Ολοκληρωμένη παραγωγή σταφυλιών είναι η οικονομικά συμφέρουσα παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών που δίνει προτεραιότητα στη χρησιμοποίηση οικολογικά ασφαλών μεθόδων, μειώνοντας τις ανεπιθύμητες δευτερογενείς επιδράσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Περισσότερα...

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να ψεκάσω για την καταπολέμηση των ζιζανίων στο αμπέλι μου;

Η χημική καταπολέμηση των ζιζανίων χωρίζεται σε βασική και σε συμπληρωματική. Η βασική ζιζανιοκτονία μπορεί να είναι πρώιμη και να γίνει νωρίς το χειμώνα-τέλη φθινοπώρου με ένα μείγμα μεταφυτρωτικού και προφυτρωτικού ζιζανιοκτόνου (το μεταφυτρωτικό θα χρησιμοποιηθεί εφόσον υπάρχουν φυτρωμένα ζιζάνια), καθώς και όψιμη, η οποία γίνεται αργά το χειμώνα (πριν το φούσκωμα των ματιών), με τη χρήση μόνο ενός μεταφυτρωτικού ζιζανιοκτόνου.

Με τη συμπληρωματική ζιζανιοκτονία, η οποία πραγματοποιείται αργά την άνοιξη-αρχές καλοκαιριού, καταστρέφονται τα ζιζάνια που συνήθως αυτή την εποχή υπάρχουν κατά κηλίδες στους αμπελώνες. Εναλλακτικά τα ζιζάνια αυτά μπορούν να καταστραφούν με σκαλίσματα με μηχανικά μέσα.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή να κλαδέψω το αμπέλι μου;

klademaΗ απάντηση σ' αυτό το ερώτημα δε μπορεί να δοθεί με απόλυτη ακρίβεια, καθώς η εποχή κλαδέματος επηρεάζεται από μια σειρά μεταβλητών παραγόντων και επειδή το κλάδεμα είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, αυτή καθορίζεται συνήθως από τον κάθε αμπελουργό ανάλογα με τον προγραμματισμό των εργασιών του. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι, σε περιοχές που ενδημούν βακτηριακές ασθένειες συνίσταται πρώιμο κλάδεμα τον χειμώνα (αρχές Ιανουαρίου), ενώ για να αποφύγουμε τα μολύσματα της Ευτυπίωσης, τα κλάδεμα θα πρέπει να πραγματοποιείται αργά το χειμώνα (τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου).

Οι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι το όψιμο κλάδεμα καθυστερεί την εκβλάστηση του αμπελιού.

Γιατί πρέπει να ψεκάζουν οι αμπελουργοί μετά το τρύγο και πριν το χειμώνα το αμπέλι τους με χαλκούχα σκευάσματα;

Τα πρώτα μολύσματα του περονοσπόρου που θα προσβάλλουν την άνοιξη τη νέα βλάστηση έχουν ήδη δημιουργηθεί από το φθινόπωρο στα γηρασμένα φύλλα. Έτσι, ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα μετά τον τρυγητό είναι επιβεβλημένος και ειδικά σε χρονιές με σχετικά θερμό φθινόπωρο, όπως ήταν και το φετινό (2012), σε δόση ικανή που θα καταστρέψει τα μολύσματα.

logos
AgroΟΙΝΙΚΗ | Κυρίτσης Δημήτρης | Καραϊσκάκη 91, 43100 Καρδίτσα | Τηλ.: 2441077670, 6979157316 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | facebook